Vrije School Den Haag, De

Abbenbroekweg 7 2597 NT Den Haag

Adresgegevens

Abbenbroekweg 7
Den Haag 2597 NT

Dit gebouw op de kaart

Geschiedenis van het gebouw

1974 De onderbouw (4-12 jaar) van de Vrije School aan de Waalsdorperweg laat een eigen pand ontwerpen aan de Abbenbroekweg door de Duitse architect Jens Peters. De vormgeving van de school is afgestemd op de antroposofisch pedagogische visie van Rudolf Steiner. Hierbij past dat de vormen en materialen zo natuurlijk mogelijk moeten zijn, rechte hoeken zijn vermeden en er is veel baksteen en hout toegepast. De plattegrond bestaat uit twee lange vleugels met paviljoens die in een V-Vorm rond een plein liggen. De hoofdingang is in de binnenhoek van de V bereikbaar via het ingesloten schoolplein. Het gebouw is in een V-vorm diagonaal in het rechthoekige stratenpatroon geplaatst. Rond de grote zaal, die als werk- en ontmoetingsplaats fungeert, liggen de leslokalen. De hoekvormen variƫren in elk klaslokaal en worden steeds rechthoekiger in de hogere klassen. De Zweedse expert Frits Fuchs adviseert over de kleuren in de klassen die afgestemd zijn op de verschillende ontwikkelingsfasen van de leerlingen. Het gebouw zelf bestaat uit vele hoeken met wisselende vormen van de ramen. Ook de dakvormen en lijsten zijn wisselend vormgegeven. De gevels zijn opgetrokken uit rode baksteen. Het kunstwerk op het grote plein is van de Engelse beeldhouwer John Wilkes en symboliseert de eindeloze levensloop.

1982 De  kleuterschool en de lagere school van de Vrije School verhuizen op 1 december van de Waalsdorperweg 12 naar het nieuwe schoolgebouw aan de Abbenbroekweg 7.

Gebruikers
De Vrije School onderbouw (kleuter- en lagere school) (1982-1985)
De Vrije School voor basisonderwijs (1985 - )

Architect
Jens Peters (1934-2014
), een Duits architect, werkzaam in de jaren 1964-1998 bij Billing Peters Ruff & Partner Freie Architekten te Stuttgart, een architectenbureau dat volgens de bouwprincipes van Rudolf Steiner werkte en dat ook het auditorium van de Freie Waldorfschule Uhlandshohe in Stuttgart heeft ontworpen.

Bronnen
C. van Boven e.a. (1998) Gids van de moderne architectuur in Den Haag
Dorine van Hoogstraten (2006) De Haagse School. Architectuur om in te leren

Andere media

Laatst bijgewerkt 27 september 2017

Website door Picturae