USA: Gemeenschapshogescholen worstelen met de voedselbehoeften van studenten, omdat een pandemie de vraag doet toenemen.

Met minder werkuren en een baby op de weg, Maraya Bermudez voorraden op boodschappen voor de week in de voedsel voorraadkast op haar community college campus.

Ze bezocht de Fullerton College food pantry spaarzaam tijdens het schooljaar, maar ze gaat nu elke week om zakken met vaak rijst, bonen, groenten, fruit, melk en snacks op te halen. Als voormalig pleegjongen komt ze ook in aanmerking voor debetkaarten van haar universiteit die ze kan gebruiken voor boodschappen en gas. Bermudez, 20 jaar, werd in maart ontslagen toen de pandemie het restaurant sloot waar ze als serveerster werkte. Haar enige inkomen komt uit haar kantoorbaan voor het campuspleegjongerenbureau en wat haar vriendje verdient aan een bezorgbedrijf.

Nog voor de Covid-19-crisis werden de studenten van de Californische gemeenschapsuniversiteit geïdentificeerd als mensen die hulp nodig hebben bij het krijgen van voedsel. Naar schatting 40% van de studenten van de community college ervaren een zeer lage of onstabiele toegang tot voedsel, volgens een rapport uit 2018 van het California Speaker’s Office of Research and Floor Analysis. Voedselonzekerheid kan variëren van een aanzienlijke vermindering van de toegang tot voedsel tot minder voedzaam voedsel.

Het pre-pandemische begrotingsvoorstel van Gov. Gavin Newsom omvatte geld dat ten goede zou komen aan studenten zoals Bermudez: $11.4 miljoen in nieuwe uitgaven voor het ondersteunen of vestigen van voedselpantries op communautaire universiteiten.

Die nieuwe financiering overleefde niet de onlangs overeengekomen staatsbegroting. Maar er is een bepaling die de communautaire universiteiten toestaat om fondsen af te leiden om voedselpantries van het Programma van de Gelijkheid en van de Prestatie van de Student te helpen, dat wordt gericht op het verbeteren van toegang, behoud en overdrachttarieven voor studenten van ondervertegenwoordigde achtergronden. Maar het $475 miljoen programma kreeg geen nieuwe fondsen.

“Als ze het programma verplaatsen naar SEA zonder verhoogde toewijzing over 2019-20 financiering, dan betekent het alleen dat om te dekken dat iets anders moet gaan,” zei Karen Reyes, directeur van het Student Resource and Support Network bij Cabrillo College in de buurt van Santa Cruz.

Van de 46 reacties op een EdSource-onderzoek van de 115 communautaire universiteiten, hebben alle 46 campusvoedselpantries, met 26 die voedsel blijven verdelen ondanks campussluitingen. Eenentwintig zeggen dat hun voedselpantries een toename van de aanvragen voor voedsel en/of een toename van de hoeveelheid voedsel die wordt gevraagd hebben gezien.

“Zelfs als ze geld toevoegden aan SEA, zal het niet genoeg zijn,” zei Reyes. De behoefte is te hoog. De Cabrillo College voedsel voorraadkast vertrouwt op sterke relaties met de lokale gemeenschap voedselbanken om de vraag te voldoen, die veel andere campus coördinatoren zei is ook het geval voor hun voedsel pantries.

De voedselvoorraadkastcoördinatoren op de Fullerton-campus, waar Bermudez een student is, hebben een toenemende behoefte gezien sinds de oprichting van de voorraadkast in 2012, maar de pandemie heeft geleid tot een acute toename.

Fullerton College heeft een wekelijkse drive-thru pantry voor studenten.

In een typische week tijdens het schooljaar, voordat de campussen medio maart moesten sluiten, zouden ze gemiddeld 200 studenten bedienen.

In april lanceerden ze een drive-thru voedseldistributie samen met Sodexo, de campusvoedseldienstverlener. Tijdens de eerste week tekenden meer dan 400 studenten in om zakken met voedsel te ontvangen die een combinatie van groenten, melk, kaas en niet-bederfelijke producten bevatten. Sindsdien hebben ze gemiddeld 360 studenten ontvangen tijdens hun wekelijkse distributie, genaamd de Healthy Hornet Drive-Thru, die doorgaat tot in de zomer en het najaar.

“We zijn deze pandemie ingegaan met studenten van de Californische gemeenschap die enkele van de hoogste niveaus van basisbehoeften en veiligheid vertegenwoordigen of delen,” zei Lizette Navarrete, vice-kanselier voor de afdeling Financiën & Faciliteitenplanning van het College.

De gemeenschapshogescholen van Californië, het grootste hoger onderwijssysteem in het land, kregen honderden minder hulp per student van de Coronavirus Aid, Relief, and Economic Security (CARES) Act dan het University of California en het California State University systeem – $393 per student versus $1.065 per student op de CSU-campussen.

“Het liet studenten in carrière technische onderwijscursussen, personeelsopleidingsprogramma’s, heel wat van de kernbevolking weg die de communautaire universiteiten dienen,” zij voegde toe.

Het liet ook studenten zonder papieren weg, die ook niet in aanmerking komen voor werkloosheidsuitkeringen. De ,,communautaire universiteiten van CaliforniÔ kunnen een gratie op die voorzijde krijgen. Een federaal gerechtshof op 17 juni zei dat het Amerikaanse Ministerie van Onderwijs geen federale hulp kan onthouden aan studenten zonder papieren en andere studenten die voldoen aan de CARES Act-kwalificaties. De regering zei dat ze tegen het besluit in beroep zou gaan.

De helft van de financiering voor elke campus van de CARES Act werd rechtstreeks verdeeld onder de studenten die een aanvraag deden voor beurzen tot $500 en die voldeden aan de federale voorwaarden. Het resterende bedrag werd gebruikt om de kosten van de universiteit te dekken als gevolg van de door Covid-19 veroorzaakte academische verstoringen. De verdeling van de financiering aan elke campus was gebaseerd op het aantal voltijdse studenten met een laag inkomen die de federale Pell Grant ontvingen.

De communautaire student Wynter Gonzalez, 18, vertrouwt op haar campusvoedselvoorraadkast.

Tijdens het schooljaar, bezocht Wynter Gonzalez de voedselvoorraadkast op haar campus twee of drie keer per maand, meestal met een week of twee voedsel en het rantsoeneren ervan.

“Ik ben erg dankbaar voor de hulp,” zei ze. “Zonder hen zou ik uitgehongerd zijn of geen hulp hebben gekregen.

Gonzalez, 18 jaar, een student van het Citrus College die theaterwetenschappen studeert, zei dat ze in wezen zes jaar dakloos is geweest, en dat ze met verschillende vrienden op hun banken of vloeren verbleef. Wat zij van de voorraadkast bij de Universiteit van de Citrus in de Provincie van Los Angeles opnam was haar belangrijkste bron van voedsel tot de pandemie de voedselvoorraadkast om veroorzaakte te sluiten. Ze zijn overgestapt op het uitdelen van elektronische betaalkaarten, maar Gonzalez vertrouwt nu op een lokale kerk voor voedsel omdat het voor haar gemakkelijker is om toegang te krijgen.

Het college heeft een toename gezien van het aantal studenten dat voedsel aanvraagt, volgens hun basisbehoeftencoördinator.

De ,,behoeften van communautaire universiteitsstudenten zijn groter dan ooit,” bovengenoemde Elaine Lipiz Gonzalez, (geen verhouding) deken van de Diensten van de Steun van de Student bij de Universiteit van Fullerton in Oranje Provincie.

“Dit is een van die behoeften die we niet kunnen aanpakken via Zoom of via de telefoon,” zei Lipiz Gonzalez.

Hun capaciteit om studenten te dienen, echter, blijft beperkt als gevolg van de budgettaire beperkingen.

“,,Wij zouden het voedselvolume kunnen verhogen, studenten met families helpen, een bredere serie van gezonde voedselopties hebben,” zij zei, beschrijvend hoe de extra financiering zou worden gebruikt. “In dit tijdperk van Covid-19, zouden we in staat zijn om de Gezonde Hornets aan te bieden voorbij de drie uur op donderdag.”

In Saratoga, in Santa Clara County, werkt Samantha Hernandez, directeur van de studentenbehoeften voor de West Valley College, naar de oprichting van de instelling eerste on-campus voedsel voorraadkast.

“We willen het allemaal, we hebben het allemaal nodig,” zei ze. “Maar waar halen we de financiering vandaan?”

Toen de pandemie begon, hielp ze met het opzetten van een drive-thru voedseldistributiecentrum in samenwerking met een lokale voedselbank, Second Harvest. Maar veel van hun toegewezen financiering is naar debetkaarten gegaan om voedsel te kopen, wat snel is opgeteld.

“,,Wij hebben studenten die dakloos zijn – zij kunnen niet de dozen nemen, zodat nemen zij de giftkaarten,” bovengenoemde Hernandez.

Aangezien zij om naar Cal State Fullerton deze daling, het noorden van Anaheim voorbereidingen treft over te brengen, weet Bermudez dat zij beter is dan vele andere studenten die hun banen hebben verloren. Ze kan tenminste vertrouwen op de voorraadkast voor voedsel.

“Als ik niet zwanger was en niet de voorraadkast of WIC had, zou het echt moeilijk zijn geweest,” zei Bermudez, verwijzend naar het federale vrouwen-, zuigelingen- en kinderprogramma voor mensen met een laag inkomen die een voedingsrisico lopen. “Ik overwoog om niet over te stappen en het gewoon af te wachten.” Haar plan is om een human resources bachelor en een psychologie master te verdienen.

Bermudez, die deze zomer twee laatste klassen op Fullerton College afrondt, is van plan om de voedselvoorraadkast te gebruiken als ze overgeplaatst wordt. “Als CSU Fullerton het deze komende herfst aanbiedt, gebruik ik het volledig,” zei ze.

Marlene Cordova, een student journalistiek aan de California State University, Los Angeles en een schrijver voor de California Student Journalism Corps, droeg bij aan dit rapport.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *