Kunnen dieren zonnebrand krijgen?

Bijzonder kwetsbare lichaamsgebieden en bedreigde diersoorten. Er is interessant nieuws over.

Te lang zonnen leidt vaak tot pijnlijke zonnebrand voor ons mensen. Dieren daarentegen lijken lang in de zon te kunnen rondhangen zonder hun huid te beschadigen. Maar is dat echt zo? We zullen u vertellen of dieren ook kunnen worden aangetast. Zonnebrand wordt bij mensen veroorzaakt door te veel UV-straling. De huid verbrandt langzaam. Dit uit zich onder andere in roodheid, blaarvorming en zwelling. Vacht, zou je kunnen vermoeden, zou deze stralen niet direct op de huid laten en irritatie voorkomen. Maar deze veronderstelling is bedrieglijk, zoals dierenarts Astrid Behr van de Federal Association of Practising Veterinarians uitlegt: “Huid is huid, ongeacht of het menselijk of dierlijk is. Het is net zo gevoelig als wij. Hoe donkerder de huid en hoe langer de vacht, hoe minder het is. het risico op zonnebrand. Daarom lopen vooral dieren met een korte, lichte vacht en een lichte huid gevaar. ”

Hoe vaak het fenomeen feitelijk bij dieren voorkomt, is niet met cijfers aangetoond, het is waarschijnlijk iets minder vaak het geval. “Warmte is voor de meeste dieren onaangenaam. Vaak zoeken ze zelf een schaduwplekje op. Varkens die van zonnebaden houden zijn een uitzondering”, meldt dierenarts Astrid Behr. Bij honden, katten en dergelijke lopen gebieden zoals de puntjes van de oren, de neus, de maagstreek en de binnenkant van de benen risico op zonnebrand. Sommige dierenrassen zijn zelfs gevoelig voor UV-licht over hun hele lichaam. Deze omvatten witte buldoggen, honden zoals de Peruaanse haarloze hond, de Dogo Argentino met witte vacht, Dalmatiërs, boksers, de whippet, het windhondenras en de beagle. Maar ook de warmteminnende en daardoor bijzonder bedreigde Sphynx-katten zijn inbegrepen. Varkens, walvissen, walrussen en pas geschoren dieren zoals schapen zijn ook gevoeliger voor zonnebrand.

Dierenarts Astrid Behr deelt een handige tip om zonnebrand bij dieren te voorkomen: “Het is beter om het haar van huisdieren en boerderijdieren in de zomer niet te knippen. De vacht biedt een belangrijke bescherming tegen hitte en zonnebrand.” Eigenaren zouden ook voor voldoende schaduw moeten zorgen in de vorm van bomen of struiken of schuilplaatsen. Astrid Behr adviseert ook: “Het is beter om de dieren tussen 11.00 en 15.00 uur uit de hitte te halen, als je de gelegenheid hebt. Let ook op de voorkeuren van dieren: Als je een echte zonaanbidder hebt, moet je ze misschien voor je zien Bescherm uzelf en laat het in huis. ” De dierenarts adviseert speciale zonnebrandcrèmes zonder parabenen, conserveermiddelen en geurstoffen, vooral voor dieren die bijzonder hard worden getroffen. Deze moeten preventief worden aangebracht op kwetsbare delen van de huid. Let ook meer op dieren die antibiotica gebruiken. Deze mogen niet in de zon liggen, aangezien dit medicijn zonnebrand bevordert.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *