Greenpeace heeft scherpe kritiek op het zinken van vrachtschepen op Mauritius

Mauritius koos voor “de slechtste” optie. Er is interessant nieuws over natuur & milieu.

Greenpeace heeft scherpe kritiek geuit op het tot zinken brengen van een deel van het vrachtschip “Wakashio”, dat verging bij Mauritius. De regering heeft gekozen voor “de slechtste” van de beschikbare opties. Volgens Greenpeace vormt het laten zinken van een deel van het vernielde vrachtschip “Wakashio” voor de kust van Mauritius in de oceaan een bedreiging voor het milieu. Nadat het schip bij het vakantieparadijs aan de grond liep en brandstof verloor, brak het in tweeën. De autoriteiten besloten toen om de voorkant en het grootste deel van het vrachtschip diep in de oceaan te laten zinken. Van alle mogelijke opties heeft de regering van Mauritius “het ergste” gekozen, bekritiseerde Happy Khambule van Greenpeace woensdag. “Het laten zinken van dit schip zou de biodiversiteit bedreigen en de oceaan vervuilen met grote hoeveelheden zware metalen.” Dit zou alleen Mauritius bedreigen, maar ook het nabijgelegen Franse eiland Réunion.

Het voorste deel van het schip wordt al weggetrokken. Het zinken heeft volgens regeringsadviseur Ken Arian geen impact op het milieu. Het achterste deel van het vrachtschip moet daarom worden afgesneden en weggevoerd. Het 300 meter lange schip uit Japan liep meer dan drie weken geleden aan de grond op een koraalrif voor de zuidoostkust van Mauritius. Nadat een tank kapot was gegaan, stroomde ongeveer 1.000 ton brandstof in de lagune bij Pointe d’Esny. De regering van de eilandstaat in de Indische Oceaan spreekt van de ergste ecologische ramp die het vakantieparadijs ooit heeft meegemaakt. De kapitein en de officier van het vrachtschip werden gearresteerd. © dpa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *