Waterschaarste in Duitsland: hoe groot is het gevaar voor ons drinkwater?

Is er een watertekort in Duitsland? Er is interessant nieuws over natuur & milieu.

Met de steeds drogere zomers kan waterschaarste een probleem worden. In Duitsland is nog voldoende water beschikbaar. Maar individuele regio’s luiden al alarm. Moeten we meer water besparen? Water is de basis van ons leven. In Duitsland gaan mensen ervan uit dat ze te allen tijde voldoende water tot hun beschikking hebben; een schaarste wordt meer geassocieerd met meer zuidelijke regio’s. Maar klimaatverandering en de steeds warmere zomers zorgen ook voor droogte in dit land. En daarmee een mogelijk watertekort. Vooral de afgelopen twee jaar zijn extreem droog geweest. En ook in 2020 regende het veel te weinig in Duitsland, zo meldt het Federale Milieuagentschap. April was de zonnigste en de derde droogste sinds het begin van de metingen in 1881. In die maand werd 17 liter neerslag per vierkante meter gemeten, amper een derde van de doelstelling van 58 liter per vierkante meter.

“Aanhoudende droogte kan nadelige gevolgen hebben voor de grondwaterstanden”, zegt Corinna Baumgarten, waterexpert bij het Federaal Milieuagentschap. “Zo zijn de grondwaterstanden in sommige regio’s fors gedaald in 2018 en 2019. De regenachtige wintermaanden konden de tekorten niet in alle regio’s compenseren.” Dus kunnen we zonder water komen te zitten? Waterschaarste is nog geen probleem, zegt Baumgarten. “Al met al is er een evenwichtige relatie tussen watergebruik en het jaarlijks beschikbare water in Duitsland.” Pas als de onttrokken hoeveelheid meer dan 20 procent van het beschikbare water bedraagt, is er sprake van “waterstress”. In Duitsland is het aandeel 12,8 procent.

En toch vragen individuele gemeenschappen om waterbesparing in hete periodes. In Simmern-Rheinböllen in Rijnland-Palts was het zo ver als begin augustus meldt “rheinpfalz.de”. Om de basisvoorziening van drinkwater te garanderen, verbood de gemeente het vullen van kinderbaden en zwembaden, het besproeien van gazons en tuinen of het wassen van voertuigen. Waterschaarste ontstaat door soms drastische verschillen in de regionale regenval, legt Baumgarten uit: “De regenval in Duitsland is ongelijk verdeeld. Het langetermijngemiddelde in de oostelijke deelstaten, in delen van Nedersaksen en in delen van het Rijn-Main-gebied heeft bijvoorbeeld aanzienlijk minder geregend dan in andere regio’s. ” Brengt dit ons drinkwater in gevaar? De deskundige stelt: “Tot nu toe zijn er geen wijdverbreide negatieve effecten op de winning van drinkwater uit grondwater.” Maar de deskundige waarschuwt: “Afhankelijk van de verdere ontwikkeling, bijvoorbeeld de grondwaterstanden, kunnen maatregelen nodig zijn.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *