Schimmelvorming in het klaslokaal ga je tegen met behulp van deze tips!

Een klaslokaal hoort een plek te zijn waar leerlingen op een veilige manier les kunnen krijgen en zichzelf kunnen verrijken met kennis. Om zo’n omgeving te creëren dient het klaslokaal vrij van ziektekiemen te zijn en daarnaast ook heel schoon zijn. Het schoonhouden van een klaslokaal kan als lastig worden ervaren omdat er continu in het lokaal wordt geleefd. Toch is het ontzettend belangrijk het lokaal wel met regelmaat schoon te maken. Dit doe je voor de leerlingen, maar ook voor jezelf! Als bijvoorbeeld zou uitlekken dat er schimmelvorming plaatsvindt in het klaslokaal, dan zullen bijvoorbeeld ouders al heel snel hun kinderen naar een andere school sturen. Omdat het schimmelvrij houden van een klaslokaal zo belangrijk is geven we je in deze blog enkele tips die je hierbij kunnen helpen!

Luchtdoorstroom

Het creëren van voldoende luchtdoorstroom is het beste wat je kunt doen tegen schimmelvorming. Schimmel ontstaan namelijk op warme en/of natte plekken waar de lucht stilstaat. Dit geldt voor schimmels op school, maar ook voor schimmels in huis of bijvoorbeeld op je werk. Een goede luchtdoorstroom wordt gecreëerd middels een ventilatiesysteem. Deze zorgt ervoor dat de lucht in het klaslokaal in circulatie blijft en hierdoor nooit te lang stil zal staan. Hiermee wordt niet alleen schimmelvorming beperkt, maar het is ook nog eens heel goed voor de werksfeer in de klas. In frisse lucht wordt er namelijk stukken beter geleerd!

Schoonmaken

We raden je aan om aan het eind van iedere dag het klaslokaal schoon te maken. Door dit gestructureerd en iedere dag te doen geef je schimmels geen kans. Wanneer je regelmatig schoonmaakt dan hebben de schimmels namelijk überhaupt geen plek om te groeien. Je hoeft overigens echt niet iedere dag het klaslokaal grondig schoon te maken. Wanneer jij iedere dag even een stofzuiger door het klaslokaal haalt en alle tafels met een doekje afneemt, dan scheelt het al zoveel! Daarnaast is het belangrijk om de leerlingen altijd te instrueren om ook op te ruimen. Wanneer de leerlingen zelf hun afval netjes opruimen dan is de opruimklus voor jou zo gepiept!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *