Wanneer kom ik in aanmerking voor een studenten ov?

Met het studentenreisproduct kun je gratis of tegen een gereduceerd tarief met het openbaar vervoer reizen. Je kunt ook kiezen of je een weekpas of een weekendpas wilt. Je krijgt standaard een weekkaart, maar je kunt dit in Mijn DUO gratis aanpassen naar een weekendkaart.

Als je studiefinanciering krijgt, heb je recht op een jaarkaart voor het openbaar vervoer, of zoals instellingen het noemen: het studentenreisproduct. Wil je weten of je in aanmerking komt? Lees dan verder.

Ben je ingeschreven voor een mbo, hbo, of universitaire opleiding?

Kom je in aanmerking voor een studentenfinanciering? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een studenten ov. Een studentenreisproduct is een week- of weekendkaart voor het openbaar vervoer.

Voorwaarden studentenreisproduct

·        Ook als je nog geen 18 bent, kun je een studentenreisproduct krijgen als je een voltijdstudie volgt in het MBO, HBO of bij een universiteit

·        Als je studiefinanciering begint, moet je jonger zijn dan 30 jaar

·        Volg je een MBO niveau 1 of 2 opleiding? Dan wordt het studentenreisproduct gratis verstrekt

·        Ben je van plan je in te schrijven voor mbo 3, mbo bol, hbo, of universiteit? Het studentenreisproduct is in de eerste plaats een lening. Het reisproduct is een geschenk als je je diploma in minder dan tien jaar afrondt. Dit houdt in dat je het reistegoed niet hoeft terug te betalen.

Met het studentenreisproduct mag je in Nederland gratis of tegen gereduceerd tarief reizen per trein, tram, bus en metro. Je hebt de keuze om een week- of weekendkaart te kopen. Je vraagt je studentenreis tegelijkertijd aan met je studiefinanciering, tenzij je MBO doet en jonger bent dan 18 jaar, dan krijg je je studiefinanciering pas vanaf je 18e verjaardag. Het reisproduct moet dan individueel aangevraagd worden.

Is je reisproduct een lening?

Je reisproduct is een voorlopige lening. Als je je studie binnen 10 jaar afrondt, hoef je de lening niet terug te betalen. Daardoor heb je de mogelijkheid je reisproduct niet te hoeven betalen.

Geef je je studie op? Zet dan op tijd je studentenreisproduct stop!

Je moet je studentenreisproduct zelf stopzetten als je hier niet langer voor in aanmerking komt. Dit gaat niet vanzelf. In de eerste maand kost onrechtvaardig reizen met het studentenreisproduct €79,28 per halve kalendermaand. Maak je na de eerste maand nog gebruik van het studentenreisproduct? De boete bedraagt dan €158,57 voor elke halve maand.

Zet je studentenreisproduct stop als je een opleiding gaat doen waarvoor je geen studiefinanciering krijgt. Zet het studentenreisproduct ook stop als je studiefinanciering is stopgezet, als je in het buitenland gaat studeren en als je klaar bent met studeren. Wanneer je twijfelt over je huidige studieplan, heb je de mogelijkheid om je reisproduct tijdelijk te pauzeren. Zo vermijd je dat je moet terugbetalen.

Je gebruikt DUO om een studentenreisproduct aan te vragen

Je moet je studentenreisproduct binnen tien dagen opzeggen als je niet langer in aanmerking komt. Je zult het studentenreisproduct moeten betalen als je dat niet doet. Houd er rekening mee dat de kosten aanzienlijk zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *