Afgestudeerd! Hoe kies je een passende studierichting?

Terwijl de zomervakantie is aangebroken en de examens achter de rug zijn, zullen vele studenten die het middelbare onderwijs hebben afgesloten op zoek zijn naar een passende vervolgopleiding. Of je nu gaat naar het MBO, HBO of de universiteit, in deze overgang moet je een aantal belangrijke keuzes maken. Welke studierichting past het best bij jou? De tips in deze blog zullen jouw beslissing vereenvoudigen.

1. Werk jouw interesses uit

Het kiezen van een passende opleiding heeft alles te maken met het ontwikkelen van jouw interesses. Dit is hét moment om jouw toekomstige loopbaan vorm te geven, dus wil je ervoor zorgen dat je goed nadenkt over diverse thema’s in de samenleving en de verschillende leerconcepten die jou aanspreken. Door meer inzicht te krijgen in hetgeen dat je interesseert, wordt het gemakkelijker om de loopbanen te onderzoeken die daarbij horen. 

2. Onderzoek jouw opleidingsmogelijkheden online

Wanneer je een beter beeld hebt gekregen van wat jou aanspreekt, kun je beginnen met het online verkennen van diverse opleidingen die goed passen bij jouw interesses. Ga naar de websites van verschillende beroepsopleidingen en neem de vakgidsen door. Deze bevatten algemene toelatingseisen en nuttige informatie over wat je ongeveer kunt verwachten.

3. Vraag advies aan leraren, vrienden en familie

Een slimme manier om meer inzicht te krijgen in diverse vakgebieden, is door te praten met jouw omgeving. Maak kennis met de ervaringen van leraren, vrienden en familie. Niet alleen kunnen zij je meer vertellen over hun werkervaringen en opleiding, maar zullen zij jou beter kennen dan dat je wellicht denkt, zodat ze je kunnen helpen beslissen wat voor studierichting past bij jou. 

Het is nuttig om advies in te winnen bij vrienden en familie, maar onthoud wel dat het jouw uiteindelijke beslissing is. Zorg er dus voor dat je je niet van jouw pad laat afslaan als je zeker weet dat je je hart volgt! 

4. Leer de praktijkomgeving kennen

Als je mensen kent die in de door jouw beoogde sector werken, kun je hen benaderen voor advies en vragen of er mogelijkheden zijn om een dagje mee te lopen. Op die manier ervaar je de werkplek voor het echt en krijg je een beter beeld van de werkzaamheden en de werksfeer. Mocht je geen mensen kennen die werken binnen de studierichting die je op het oog hebt, dan kun je ook proberen om contact op te nemen met verschillende bedrijven en vragen of er tijd is om eens langs te komen. Dit zal je ongetwijfeld een beter idee geven van welke weg je moet nemen!

Wil je toevallig werken in het onderwijs en weten wat er speelt? Op het middelbare onderwijs wordt er steeds meer aandacht besteed aan optimale begeleiding en leerprocessen die kunnen helpen bij het ontplooien van professionele interesses. Kijk voor meer informatie op denieuweleerweg.nl en maak kennis met het nieuwe leren op het VMBO! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *