De voordelen van online lessen

Tijdens de pandemie werd ontstond er een realiteit die niemand had verwacht: alles ging online. Waar lessen op scholen met name traditioneel en fysiek werden gegeven, werd nu alles met behulp van digitale middelen georganiseerd. Dit heeft veel inzicht gegeven in wat voor mogelijkheden het biedt. Hoewel kinderen de dynamiek en fysieke contact met andere kinderen en de docent misten, hebben online lessen ook voordelen met zich mee gebracht. Voordelen die invloed hebben op de ontwikkeling en op de voorbereiding op de toekomst.

Zelfstandigheid en eigen leermethode

Tijdens de corona crisis is gebleken dat het reguliere onderwijs niet altijd de beste methodes bevat om aan te bieden vanachter een scherm. Dit maakt dat er vragen gesteld kunnen worden bij de toekomst van het onderwijs. Is het logisch om komende jaren nog steeds op dezelfde manier les te blijven zoals we gewend zijn? Of is op maat gemaakt onderwijs effectiever?

Niet elk kind leert namelijk op dezelfde manier en is even zelfstandig. Dit kan echter gestimuleerd worden door online lessen. Door mogelijkheden online aan te bieden om zelf op zoek te gaan naar antwoorden wordt deze zelfstandigheid geprikkeld. Ook krijgen leerlingen hierdoor de mogelijkheid om hun eigen manier van leren te ontwikkelen. Hiervoor is het van belang dat de digitale middelen goed functioneren en dat de software toegankelijk en bruikbaar is. Gelukkig zijn hier genoeg mogelijkheden voor. Zo heeft Smart2Scool verschillende laptops en tablets die hier perfect voor zijn!

Voorbereiding toekomst

Door de steeds grotere invloed en impact van digitalisering in onze maatschappij wordt dit ook steeds meer zichtbaar in het onderwijs. Naast de opkomst van online leermethodes, is het ook zichtbaar bij de ontwikkeling en vaardigheden van kinderen. Omdat de nieuwe generatie al op jonge leeftijd in aanraking komt met digitale middelen weten ze snel hoe ze hiermee om kunnen gaan. Dit kan ook geïmplementeerd worden in online lessen. Wanneer kinderen geprikkeld worden om zelf ook actief bezig te gaan met computers, ontwikkelen ze deze skills nog meer. 

Verder is het huidige aanbod van lessen nog vrij traditioneel.. Wanneer meer vakken worden aangeboden die te maken hebben met programmeren en de inzet van computers in het dagelijks leven, zullen zij beter voorbereid zijn op de toekomst. Door te werken aan skills die van steeds grotere waarde (zullen) zijn in deze gedigitaliseerde wereld, kunnen zij in de toekomst steeds beter adapteren en inspelen op technologische ontwikkelingen.

Flexibiliteit

Tot slot maakt digitaal lesgeven kinderen flexibel. Het biedt mogelijkheden om zelf meer in te delen en zelf op onderzoek uit te gaan. Overigens is dit tegelijkertijd een nadeel. Wanneer er geen gebruik maakt worden van een beveiligde omgeving is de kans groot dat kinderen informatie opzoeken tijdens toetsen of hun tijd niet goed besteden. Hier kan verandering in gebracht worden wanneer leerlingen alleen aan de slag kunnen binnen een bepaalde virtuele omgeving. Dit maakt de acties van de leerlingen een traceerbaar. Hierdoor ontstaat er ruimte voor het nemen van eigen verantwoordelijkheid maar wordt er tegelijkertijd ook meegekeken met de leerlingen. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *